Oxigén

A fotoszintézis során tiszta, belélegezhető oxigén keletkezik. Tehát miközben a széndioxid felhasználásával az erdők hozzájárulnak a szén megkötéséhez, oxigént is termelnek, amivel az óceánokban élő algák mellett ők biztosítják a földi létezéshez szükséges oxigén jelentős részét. Fontos szempont az is, hogy a fák által termelt tiszta levegő a légkör legalsó, néhány száz méteres rétegében keletkezik, hiszen ugyanitt keletkezik a légszennyezés mintegy 70%-a, ami így a növényzet segítségével hatékonyan ellensúlyozható.

Az erdők több más módon is hozzájárulnak az élhető környezet megteremtéséhez:

  • a fák lombja megszűri a levegőt, képes megkötni a szennyező anyagok nagy részét;
  • egyetlen középkorú fa a lombjával évente több száz kilónyi szennyező port fog fel;
  • a települések környezetében fontos a fák zajvédő hatása, vagy a különböző épületek, településrészek védelme az extrém időjárási körülmények, például az erős szél ellen.

Külön kell szólni a talaj védelmének fontosságáról is, hiszen az erdők által megkötött szén közel fele hosszú távon a talajban raktározódik. Ahol a növényzet elpusztul, ott megkezdődik a talaj lepusztulása is, az ennek nyomában elinduló eróziós folyamatok és az elsivatagosodás pedig környezeti katasztrófához vezet.

Figyelj oda és vigyázz az erdeinkre, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

Plakát letöltéseFB cover letöltéseFB post letöltése